Włoski ser – jaki do pizzy?

O tym, że pizza jest potrawą pochodzącą z Włoch, nie trzeba mówić nikomu. Obecnie jest ona rozpowszechniona na całym świecie, a liczba możliwych do wykorzystania przepisów stale się powiększa. Jednak w żadnej pizzy nie może zabraknąć składnika, jakim jest ser. Po jaki sięgnąć? 

Włoskie sery do domowej pizzy 

włoski ser do pizzyAby zjeść prawdziwą włoską pizzę, wcale nie musimy odwiedzać Włoch. Każdy z nas może wykonać tę potrawę w domu. Jeśli jednak chcemy, aby była ona najbardziej zbliżona do swojej tradycyjnej wersji, warto sięgać po przepisy od włoskich kucharzy. Skąd jednak mamy wziąć produkty typowo włoskie? W dzisiejszych czasach nawet duża odległość nie jest przeszkodą w tworzeniu prawdziwych, regionalnych potraw. Składnikiem, po który z pewnością sięgniemy, jest włoski ser do pizzy. W wielu hipermarketach możemy znaleźć działy poświęcone tego rodzaju serom. Możemy także szukać sklepów wyposażonych w tylko i wyłącznie żywność pochodzącą z Włoch. Odnajdziemy w nich nie tylko sery, ale także wina, które idealnie będą komponować się z pizzą według przepisu włoskiego kucharza. Sklepy te są również wyposażone w przyprawy i oleje, które, choć możemy znaleźć także w supermarketach, są tam znacznie lepszej jakości. Wszystkie te produkty zostały sprowadzone prosto z Włoch, co oznacza, że stworzenie włoskich potraw będzie znacznie prostsze dzięki nim. Same sery nie musimy wykorzystywać tylko i wyłącznie do pizzy. Sprawdzą się one także na desce w formie przystawki. 

Produkty pochodzące z Włoch mają w sobie specyficzny, nie do podrobienia smak. Pizza, w której wykorzystamy ser prosto z Włoch, będzie zupełnie inna w smaku, niż przy sięgnięciu po produkty z supermarketów. Choć w nich również warto szukać działów poświęconych produktom włoskim. Czasami są one w stałej ofercie, innym razem pojawiają się raz na określony czas.