Lady chłodnicze w branży żywieniowej

Specjalne lady chłodzące są nieodzownym elementem wyposażenia cukierni, lodziarni, masarni czy sklepu spożywczego. Ze względów sanitarnych asortyment tych branż musi być przechowywany w chłodnych miejscach, z odpowiednią cyrkulacją powietrza.

Specyfika nowoczesnych lad chłodniczych

nowoczesne używane lady chłodniczeSanepid skrupulatnie kontroluje branże żywieniową aby wykluczyć nieuczciwych sprzedawców, który narażają nasze zdrowie na różnego rodzaju choroby, przez niewłaściwe przechowywanie towaru i powodowanie jego szybkiego psucia. Nikt nie zje lodów, które się rozmroziły a następnie zostały ponownie zamrożone, bo to grozi salmonella. Nowoczesne lady chłodnicze są wyposażone w specjalne systemy utrzymujące stałą temperaturę przez cały okres pracy co wyklucza ryzyko wystąpienie znacznych wahań temperatur. Na rynku wtórnym możemy dostać nowoczesne używane lady chłodnicze, które będą zdecydowanie tańsze od nowych. W przypadku zakupu używanych, należy dokładnie sprawdzić ich stan techniczny ponieważ zagwarantuje to nam właściwe przechowywanie w nich żywności. Niektóre sklepu, aby zminimalizować ryzyko wyłączenia się lady w porze letniej, zakupują specjalne agregaty prądowe, dzięki którym w przypadku awarii lada nadal będzie utrzymywać stałą temperaturę. Lady chłodnicze są wykonane z metalowych, nierdzewnych elementów, które łatwo utrzymać w czystości i zabezpieczyć przed rozwojem bakterii. Nowa czy używana lada, musi być systematycznie serwisowana przez specjalistyczną firmę, która po przeglądzie dopuszcza jak do użytku lub zaleca konieczną naprawę.

Używane lady, jeżeli nie są zniszczone i technicznie są sprawne, mogą nam służyć w biznesie jeszcze przez wiele lat ponieważ producenci dają nam na nie prawie dożywotnie gwarancje. Rzadko się psują i są odporne na upływający czas.