Jaką brytfannę kupić?

 

Dobrze przyrządzone mięso to jedno z najpyszniejszych dań w każdym domu. Niezależnie od tego, czy jest smażone, pieczone, gotowane albo duszone, wymaga odpowiedniego naczynia, które wydobędzie jego aromat i prawdziwy smak. Najlepszym produktem, który pozwoli nam przygotować smaczne i soczyste mięso, są brytfanny.

Cechy dobrej brytfanny

dobra brytfanna z powłoką teflonowąJednym z najważniejszych elementów każdego dania jest mięso. To właśnie dzięki niemu posiłek zyskuje niepowtarzalny smak, a ważne wartości odżywcze dają uczucie sytości. Jednak największy problem sprawia dobre przygotowanie mięsa, które zbyt suche lub przypalone może skutecznie popsuć cały obiad. Aby tego uniknąć, warto zainwestować w brytfannę, która jest najlepszym naczyniem przeznaczonym do przyrządzania mięsnych potraw. Duża oferta tak zwanych gęsiarek pozwala na wybór takiego produktu, który nie tylko spełni nasze oczekiwania, ale i najlepiej wpasuje się w styl panujący w naszej kuchni. Brytfanny nadają się do przyrządzania każdego rodzaju mięsa, począwszy od wieprzowiny i kurczaka, a skończywszy na wołowinie czy gęsinie. Dzięki niej możemy zapiekać, dusić, smażyć, piec czy gotować, w zależności od tego, na jaką potrawę mamy ochotę. Przy wyborze dobrej gęsiarki warto pamiętać o kilku cechach, które powinna ona posiadać. Do najczęściej branych pod uwagę kryteriów zalicza się wielkość, kształt, głębokość, materiał wykonania oraz powłokę. To wszystko ma duże znaczenie przy przyrządzaniu mięsa i wpływa między innymi na długość przygotowywania posiłku oraz jego smak. W sklepach mamy dostęp do gęsiarek stalowych, emaliowanych, żeliwnych oraz aluminiowych. Jeżeli chodzi o wnętrze naczynia, to zdecydowanie najczęściej spotykanych produktem jet dobra brytfanna z powłoką teflonową, która cechuje się nie tylko dużą odpornością na zniszczenia, ale i pozytywnym wpływem na jakość przyrządzanego posiłku. Warto wspomnieć również o kształcie gęsiarki, który zależnie od naszych preferencji może przybierać formę prostokąta, koła, a nawet elipsy. Dodatkowymi udogodnieniami, w które najczęściej wyposażone są brytfanny, są pokrywki i ruszty.

Odpowiednia brytfanna ma znaczący wpływ na jakość i smak mięsnego dania. Możliwość pieczenia, duszenia, smażenia czy gotowania pozwala na uniwersalność i przygotowanie takiego posiłku, na który aktualnie mamy ochotę. Gęsiarki nadają się do przyrządzania każdego rodzaju mięsa i sprawiają, że gotowanie stanie się nie tylko szybsze i łatwiejsze, ale przede wszystkim przyjemniejsze.