Przepisy pracy dotyczące warunków w jakich pracownicy mogą przebywać, mówią jedynie,że jeżeli na polu panuje temperatura powyżej trzydziestu stopni, a w biurze przynajmniej dwadzieścia pięć stopni, to pracodawca musi zapewnić im wodę.
Czy pracownicy jedzą owoce w pracy?
W kwestii jedzenia, to każdy sam decyduje co i ile spożywa, dlatego udostępnienie pracownikom owoców, jest dobrą wolą pracodawcy. Owoce dla pracowników w Bydgoszczy zamawia zawsze pracodawca, gdyż to on ponosi ich koszt. Szczególnie w dużych firmach praktykowane jest takie podejście do zatrudnionych ludzi. Dostarczane przez firmy cateringowe owoce, są zawsze świeże i dojrzałe. Dzięki takiemu rozwiązaniu, pracownicy zamiast podjadania chipsów, batoników i cukierków, spożywają zdrowe owoce, które korzystnie wpływają na ich organizm. Przy zamawianiu, określa się jaki rodzaj produktów ma zostać dostarczony. Możemy zamówić tylko jeden rodzaj owoców, na przykład jabłka, albo wymieszać różne rodzaje, aby każdy miał wybór jedzenia tego, na co ma ochotę. Mogą to być banany mandarynki, gruszki, czy brzoskwinie. Dostępne są także owoce sezonowe takie jak truskawki, maliny, czy borówki. Oczywiście od rodzaju owoców będzie zależała cena. Najtańsze będą jabłka, a najdroższe zestawy z owocami sezonowymi. W Bydgoskich biurowcach coraz częściej się spotyka dostawców owoców i zdrowej żywności, bo rośnie świadomość odpowiedniego żywienia. Pracownicy nie chcą spożywać tłustych i ciężkostrawnych potraw, więc owoce są idealne.
Zdrowa przekąska świetnie się sprawdza w pracy, bo nie obciąża naszego organizmu, a dostarcza mu niezbędnych witamin. Ceny koszyków z owocami, które każdego dnia są dostarczane do dziesiątek biur, zaczyna się od czterdziestu dziewięciu złotych w około sześćdziesięciu.