W ostatnich latach zapanowała ogólnopolska moda na samodzielne gotowanie w domu. Ma to swoje zalety, ponieważ jesteśmy wtedy w stanie całkowicie kontrolować to co jemy, a więc jemy rozważnie. Dotyczy to gotowania, pieczenia i smażenia.
Czy można zrobić ciasteczka bez mąki?
Większość z nas słysząc o ciastkach wyobraża sobie kruche ciasteczka, których smak znamy z dzieciństwa. Jednak obecnie możemy zrobić ciasteczka niemalże ze wszystkiego, a nawet bez mąki. Warto eksperymentować w kuchni i szukać nowych, ciekawych smaków, które mogą się okazać odkryciem roku. Na pewno warto spróbować zrobić ciastka owsiane bez mąki, ponieważ nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe. Mogłoby się wydawać, że słodycze nie mogą być zdrowe, ale w tym przypadku jest inaczej. Nie zawsze to co słodkie, musi oznaczać bombę kaloryczną pełną niezdrowych składników. W ciastkach tego typu, klasyczną mąkę pszenną zastąpiono mąką owsianą, która powstaje przez zmielenie płatków owsianych. Do takiej mąki dodajemy jajka, tłuszcz i słód w postaci miodu, syropu z agawy czy syropu klonowego i mieszamy. Jeżeli chcemy, aby ciastka miały bardziej wyraźny smak, to można do nich dodać bakalie czy nawet wiórki kokosowe, aby były bardziej kruche. Z gotowego ciasta formujemy na blasze małe kuleczki, które lekko rozpłaszczamy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Czas wypieku to około piętnaście – osiemnaście minut. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Takie ciasteczka możemy bez wyrzutów sumienia podawać naszym dzieciom, ponieważ są zdrowe i mało kaloryczne. Mąka owsiana jest źródłem cennych witamin i minerałów, których nie znajdziemy w zwykłych, pszennych ciastkach, zatem warto je wprowadzić do swojej diety.